Keskustelupalsta
Previous Next All
Latest on 7.9.2021 8:40

Rami R: Valikossa oleva Säkylänharjun polkujuoksun linkki johtaa nyt uunituoreelle tapahtumasivulle, jonne tapahtuman tiedotus jatkossa keskittyy.

T: Hei, milloin säkylänharjun polkujuoksutapahtumasta on tulossa lisätietoja? Reitti kuulostaa mielenkiintoiselle!

Joona: Kaikkien tämän vuoden kuntorastien tulokset on tullut nettiin heti samana iltana. Jos tuloksia tarvitaan nopeammin niin tapahtumapaikalle voi jäädä seuraamaan 🙂

Odottelija: Näinkö täällä aina käy käy käy Kiukaisten kuntorastit tulokset??

Hiisi: Ystävällinen ja tarkkanäköinen suunnistaja löysi KiukU:n ensimmäisiltä omatoimirasteilta maastosta kompassin. Välineensä kadottanut löytää jälleen suunnan, kun ottaa omansa mukaan Hällinahteen KiukU:n postilaatikosta.

» Jätä viesti
 

Keskustelut alasatakuntalaisen suunnistusväen keskuudessa suunnistuksen erikoisseuran perustamiseksi käynnistyivät ensimmäisen kerran 1970-luvulla. Seurojen pienten suunnistusjaostojen hieman jo menestyksen makuun päässeet suunnistajat kokivat, että heillä ei ollut mahdollisuuksia menestyä arvoviesteissä. Samantasoisia joukkuekavereita ei ollut. Seurojen edustajat eivät kuitenkaan löytäneet yhteistä säveltä suunnistusväen keskittämiseksi. Jokaisen seuran johtohenkilöille tuntui se oman kylän seura olevan tärkein. Seudulta nousi huippusuunnistajia, mutta he hakeutuivat lähialueiden suurempiin seuroihin. Miesten suuntana olivat lähinnä Hämeen ja Varsinais-Suomen suunnistusseurat. Aina maajoukkueeseen asti nousivat Markku Jauhiainen, Urho Kujala, Esa Helin ja Jari Turto. Lähelle edustustasoa pääsi myös Vesa Koskinen. Naisista Mari Aarikka voitti Porin Rastikarhujen riveissä mm. Venlojen viestin.

 

     Hiisi-Jukolasta potkua
     edustusseuran perustamiseen

 

1990-luvun puolivälissä yhdistymisidea nousi uudelleen pinnalle. Sitä edesauttoi Suunnistusliiton sääntöjen muutos, joka mahdollisti seurojen muodostaman yhteenliittymän, eli edustusseuran perustamisen. Samoihin aikoihin Eurajoen Veikoille, Eura-Kauttuan Urheilijoille ja Kiukaisten Urheilijoille oli myönnetty järjestettäväksi Jukolan viesti 1999. Niinpä edellä mainitut seurat lisättynä Köyliön Lalleilla, Vallan Suunnalla ja Säkylän Varuskunnan Urheilijoilla päättivät perustaa itselleen suunnistuksen edustusseuran. Seuran nimestä käytiin vilkkaita keskusteluja. Kiukaislaisen Seppo Aarikan ehdotuksesta seuran nimeksi otettiin Hiisirasti. Vuoden 1999 Jukolan viesti oli nimetty Hiisi-Jukolaksi. Hiisi sana juontuu seudulla esiintyvistä Hiidenkiukaista.

 

Uuden edustusseuran tavoitteena oli yhdistää eteläisen Satakunnan paikallisseurojen voimavarat suunnistusharrastuksen jatkuvuuden takaamiseksi. Tavoitteena oli tukea jäsenseurojen valmennus- ja nuorisotyötä, karttojen valmistusta, kilpailu- ja harrastesuunnistusta sekä tarjota Hiisin väreissä kaikille jäsenseurojen suunnistajille mahdollisimman hyvät edellytykset lajissaan menestymiselle, niin henkilökohtaisesti kuin viesteissäkin.

 

     Fin5-suunnistusviikko
     kova voiman ponnistus

 

Hiisi-Jukolan järjestelyissä 1999 oli mukana huomattava joukko muitakin Hiisin jäsenseurojen edustajia kuin pelkästään järjestävien seurojen. Tästä kokemuksesta ja onnistuneista järjestelystä johtuen Hiisirasti jäsenseuroineen tohti hakea Fin5-suunnistusviikon järjestelyoikeuksia vuodelle 2005.

 

Suunnistusviikko vietiin läpi kolmen kilpailukeskuksen tapahtumana. Ensimmäiset kaksi osakilpailua järjestettiin Yläneen Raasissa Köyliön Lallien ja Säkylän Varuskunnan isännyydessä. Nämä osakilpailut olivat myös MM-katsastuksia. Kolmas ja neljäs osakilpailu käytiin Eurajoen Sydänmaassa. Viikko päätettiin Nakkilan ja Kiukaisten rajamaastoissa. Näitä tapahtumia junailivat Eurajoen Veikot, Kiukaisten Urheilijat ja Vallan Suunta. Eura-Kauttuan Urheilijat isännöi Fin5 kisakeskusta. Lisäksi järjestettiin Eurassa, Kauttuan Ruukinpuistossa Huippuliigaan kuuluva sprint-suunnistus, joka sekin oli samalla MM-katsastus. Sprintin järjestelyvastuussa oli Hiisirasti apunaan Eura-Kauttuan Urheilijat.

 

Monesta kilpailukeskuksesta johtuen, järjestelyt osoittautuivat melko raskaiksi. Myös ylimääräisiä kustannuksia syntyi runsaasti. Opetukseksi tuli, että suunnistusviikko kannattaa järjestää mahdollisimman tiiviisti. Kaikkia ylimääräisiä siirtelyjä pitää välttää.

 

Suunnistusviikon tapahtumaan osallistui hieman vaille 3000 suunnistajaa. Järjestelytehtävissä hääri kolmisensataa toimitsijaa. Sää oli järjestelyjen kannalta koko viikon ajan mahtava. Aurinko paistoi ja lämpötila pysytteli päivisin lähes 30 asteessa. Kaikkiaan viikosta jäi sekä järjestäjille, kilpailijoille, että muille paikalla olleille mukava muisto.

 

     Hiisirastit toistuva tapahtuma

 

Vuodesta 2000 Hiisirastin jäsenseurat ovat vuorotellen tai kahden seuran yhdistelmillä järjestäneet kansalliset Hiisirastit. Osa Hiisirasteista on järjestetty kaksipäiväisinä, osa yksipäiväisinä. Kaksi viimeisintä tapahtumaa on järjestetty Yläneellä Köyliön Lallien ja Säkylän Varuskunnan Urheilijoiden junailemina. Mukana järjestelyissä on ollut myös Yläneen Kiri. Vuoden 2009 Hiisirastit toteutetaan Kokemäen Kova-Väen isännöiminä.

 

     Kansainvälistä yhteistyötä

 

Vuosien varrella Hiisirasti on tehnyt kansainvälistä yhteistyötä. Seurassa on ollut suunnistajia Italiasta, Virosta ja Venäjältä. Tämäntyyppinen yhteistyö on jokapäiväistä muissa lajeissa newzpharmacy.com. Varsinkin palloilulajeissa jo alasarjoissa pelaavissa joukkueissa on usein ulkomaalaisia urheilijoita.

 

Yhteistyö avaa monenlaisia mahdollisuuksia. Vähin ei ole vuoroin kylässä käynti. Kotimaisille urheilijoille avautuu mahdollisuus vastavierailuun. Kansainvälinen kokemus karttuu ja eri kulttuureista saadaan näkemyksiä.

 

     Menestystavoitteet korkealla

 

Talvella 2007 käydyn kehitysseminaarin tarkennetuiksi tavoitteeksi syntyi, että Hiisirasti pyrkii edelleen panostamaan nuorisotyöhön ja huippusuunnistukseen. Oravapolku, eli lasten suunnistusharrastuksen lisääminen ja kehittäminen kuuluu jäsenseurojen vastuulle. Tosin siinäkin Hiisirasti toimii ikään kuin kummina.

 

Huippusuunnistuksessa pyritään ykköspaikoille. Tavoitteena on lähivuosina voittaa Jukolan Viesti ja tai Tiomila-viesti. Naisten tavoitteet ovat korkealla Venloissa ja Tvåmilassa. Myös henkilökohtaiset menestykset kiinnostavat urheilijoita. Kaiken tekemisen ehtona on jäsenseurojen kitkattoman yhteistyön jatkuminen. Yhteinen päämäärä pitää olla kirkkaana mielessä.

 

Kauko Hakala

Yhteistyökumppanit
Tapahtumakalenteri
<< loka 2021 >>
mtktpls
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Ostamalla edullista Teboilin öljyä, tuet samalla Hiisirastin toimintaa.

Lisätietoja ja tilaukset: Pirjo Mikkola puh. 0442787511,

sähköposti pirjo.mikkola[at]ekt-palvelu.fi